Vad är Värmskog

Värmskog socken ligger i Grums kommun, har en yta på ca 105 km och ca 600 bofasta invånare drygt 20 kilometer nordväst om Grums tätort. Under sommarhalvåret växer antalet invånare då det finns ett stort antal fritidshus. Värmskog ligger intill sjön Värmeln och har fina naturområden. En central punkt i samhället är Liljenäs där både Värmskogs friskola och Värmskogs cafe är belägna. Här i Värmskog finns silvergruvor, vandringsleder, badplatser och LM Ericssons minnesgård. Vi har en lanthandel, ett vandrarhem och ett rikt föreningsliv. En liten ort med stort hjärta helt enkelt.

 

Om du frågar en Värmskoging så kommer namnet Värmskog  från “Virmil”, ett gammalt germanskt ord som betyder sjudande, ett ställe där vattnet aldrig fryser. Sjön Värmeln kallades ursprungligen för Virmilen som också givit namn åt trakten runt omkring – Vermaland – Värmland.

Facebooksidorna

För att hänga med på allt som händer i byn är det bäst att gå in och följa oss på Facebook, då missar ni aldrig vad som är på gång. Det finns två olika sidor på Facebook för Värmskog med information, nedan följer en förklaring på skillnaderna.

 

Värmskog en liten by med affär och alltFacebook Grupp – Detta är en grupp där alla medlemmar kan skriva inlägg. Detta betyder att vissa inlägg lätt kan försvinna i flödet. Gilla gärna sidan och dela era frågor och funderingar.

 

Värmskog – Världens bästa byFacebook Sida – En sida där endast de som är administratörer har tillgång till att skriva inlägg. Detta betyder att här kommer endast information om händelser, viktiga datum osv upp. På denna sida kan inte medlemmar göra inlägg. Detta för att händelser inte ska försvinna i flödet. För att aldrig missa några viktiga inlägg på denna sida, klicka på ”Följer” – välj sedan – ”visa först i ditt nyhetsflöde”

 

Vi har även Värmskog-köp-sälj-bortskänkes. Varför åka långt och handla nytt om grannen redan har det hemma?

Vi skapar aktivt ny historia

Start av friskola

Vid vårterminens slut 2008 lade kommunen ner skolverksamheten på Liljenäs skola. År 2007 fick de godkänt av skolverket att bedriva friskoleverksamhet ända till åk. 6. Idag bedrivs den kooperativa för- och grundskoleverksamheten i de lokaler som den kommunala verksamheten tidigare bedrivits och som övertogs av Värmskogs Bygdegårdsförening.

Utbyggnad av sporthall

När föräldrakooperativet tog över skolverksamheten och Bygdegårdsföreningen tog över lokalerna från kommunen startade bygget av en ny sporthall. År 2009 stod sporthallen klar, byggd av ideella krafter. En renovering gjordes även av andra delar i Bygdegården.

Fiber

År 2012 var det klart och alla de som valt att ansluta sig till Fibern fick nu tillgång till bättre uppkoppling. Fibern har varit en viktig del i Värmskogs fortsatta utveckling då det gör det möjligt för fler att arbeta härifrån samt lockar nya boende.

Utbyggnad av Nallen

Under sommaren 2017 stod den 80 kvadratmeter stora utbyggnaden av Värmskogs Bygdegård klar. Denna del nyttjas av Friskolan till förskoleverksamhet.

Servicepunkt

2018 fick Bygdegårdsföreningen ett bidrag från Landsbygdsprogrammet och Leader Närheten på 2,2 miljoner inför ett bygge av en ny servicepunkt på området Liljenäs. Syftet med servicepunkten är att skapa utrymme till att utveckla turism, nyföretagande, social service och utbildning.

 

Vision 2030

Men vi nöjer oss inte här. Vi har storslagna framtidsplaner. Vad har du för vision för Värmskog år 2030?

Hembygd

Det är inte bara vår framtid vi ska vara måna om. Det är minst lika viktigt att vi minns och värdesätter allt som en gång var. Vilka var det som engagerade sig förr och faktiskt har gett oss chansen att bygga vidare på dessa möjligheter? Kika in på Hembygd för att hitta bilder och dokument från Värmskog.

Här har vi två bilder på Lars Magnus Ericsson, grundaren till företaget Ericsson. Vilken är uppvuxen just här i Värmskog, där vi även har ett minnesmuseum för honom.

Värmskogshandduken

Värmskogshandduken är tillverkad på Klässbols Linneväveri. Den finns att köpa direkt av Hembygdsföreningen eller på Värmskogs Lanthandel. Priset är 200:-

Värmskogsgripen

Det hela startade under en grundgrävning år 1948  vid Värmskog Kyrka. Där hittades ett bildstenensfragmentet och stenen har daterats till 900-talet. Bildstenen föreställer ett drakhuvud som symboliserar den hedniska forntiden i socknens historia. På en annan sten vid kyrkan återfinns den äldsta kristna symbolen i Värmskog – kryckkorset. Troligen från medeltiden.

 

Värmskogs landskommun bildades 1863 och den 12 oktober 1951 fick Värmskog sitt vapen fastställt av Kungl. Maj:t med vapnets blasonering:

I fält av silver ett avslitet blått griphuvud mellan tre blå kryckkors, ordnade två och ett.

 

1952 inkorporerades Värmskog tillsammans med Högerud i Stavnäs storkommun. Men dessa kom under 70-talet att delas på och Värmskog kom att tillhöra Grums kommun.

 

Förutom stiftet är det bara Värmskogs församling bland de kyrkliga enheterna som har ett heraldiskt vapen. Gripen hör till de vanligaste heraldiska djuren i Sverige, men i Värmskogs vapen finns det enda exemplaret i Värmländsk kommunal heraldik.

 

Komministern i Värmskog, John Engvall, designade kommunvapnet för Värmskog med grunden att huvudet, gripen, representerar den forna tiden. Men även de tre korsen i vapnet har stort symboliskt innehåll. För det första ska de, i kontrast till griphuvudet, symbolisera den kristna tiden och de tre kyrkobyggnader man haft (från 1200-, 1600- respektive 1700-talen). För det andra är korsen symboler för församlingens tre landsändar – östra, västra och norra Värmskog.

Bildstenen som hittades vid grundgrävningen 1948 daterad till 900-talet.

Värmskogs kommunvapen skapat av John Engvall.

När Värmskog övergick till Grums kommun kom vapnet att redigeras för att passa grums övriga vapen.

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns under sommarhalvåret på Värmskogs Café. Under övriga delar av året finns den i entrén till festlokalen ,matsalen, på skolan. 

Information

Laddstation för Elbil finns vid Värmskogs Lanthandel.

Böcker

Bilder Af Värmskog Författare Ingrid Johansson, utgiven 1996. Finns hos Värmskogs Lanthandel och Grums bibliotek

Klockorna ringer över Värmeln Författare Per Westerlun, utgiven 1953. En folklivsskildring från Värmland.

Christina & Rigmor

Från Värmskog kommer två kända Jazz sångerskor.

Rigmor Gustafsson www.rigmorgustafsson.com

Christina Gustafsson www.christinagustafsson.com

Hembygdsdräkten

Visste ni att en Folkdräkt är det finaste ni kan bära? Den som bär dräkten är en representant för bygden och klädseln har samma status som frack. Det är en högtidsklädsel som bärs för att fira högtider, det är även viktigt att respektera dräktens värde och vårda den.

Damernas folkdräkt i Värmskog introducerades 1952 och herrarnas 1958.

På bilden nedan har damerna ”högtidsförklädet” på sig. Det finns även en ljusare variant som är ett ”vardagsförkläde”.